Logo-SBN-Model-verkleind-transparant

Sierpapier als balkenbehang

Compleet vel sierpapier

Resten gevonden van sierpapier uit de late zestiende eeuw in een pand in Dordrecht

In de zestiende eeuw was het beplakken van balken met gedrukt papier een bijzondere en kostbare manier om de zoldering van een vertrek te versieren. Bekend is dat het door heel Europa voorkwam. Maar door de snel veranderende mode en vooral ook de kwetsbaarheid van het materiaal zijn de voorbeelden ervan uiterst zeldzaam geworden. Het was dan ook een grote verrassing dat bij onderzoek na een brand in een pand aan de Dordtse Kuipershaven snippers sierpapier geplakt op de balklaag boven de eerste verdieping werden gevonden. Het huis is rond 1515 gebouwd, waarschijnlijk in eerste instantie als stal of bergplaats. Vervolgens is het in het laatste kwart van de zestiende eeuw verbouwd, vermoedelijk als gastenverblijf van een herberg aan de Wijnstraat. De afwerking met sierpapier zal er op dat moment zijn aangebracht. Het doet vermoeden dat de ruimte verhuurd werd aan welgestelde gasten. Uit de resten papier die zijn gevonden, blijkt dat het om vellen ging met medaillons waarin exotische en fantasiedieren waren afgebeeld. Het toeval wil dat van dit papier nog twee volledige vellen bestaan. Als gevolg van de veroudering van het papier en veranderde smaak is in de eerste helft van de zeventiende eeuw het papier met ranken overschilderd.

Detail behangpapier

Detail van de op de balken aangetroffen resten van het sierpapier. Foto: Gemeente Dordrecht

Compleet vel sierpapier

Beeld van de complete decoratie. Foto: Gemeente Dordrecht

Logo-SBN-Model-verkleind-transparant

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Lees voor meer informatie het privacybeleid.