Twintig jaar bouwhistorisch onderzoek in Leiden op de kaart

afbeelding van Gerrit
Van woonhuizen tot kerken en van bruggen tot stadspompen! In Leiden voeren bouwhistorici al 20 jaar bouwhistorisch onderzoek uit. Als een pand of object gerestaureerd of gerenoveerd gaat worden, gaan de bouwhistorici er op af. In de rapportages die zij schrijven, wordt de vaak complexe bouwgeschiedenis toegelicht. De onderzochte panden en objecten staan nu overzichtelijk, samen met de bouwhistorische waarden, op één kaart. Vernieuwend en vooral interessant voor (nieuwe) bewoners, architecten, archeologen en onderzoekers. 
 
Toevoeging aan bouwhistorische waardenkaart
De bouwhistorische waardenkaart van Leiden was er al. Op de waardenkaart staan de  plaatsen waar bouwhistorische waarden aanwezig of te verwachten zijn. Bij het maken van sloop- of (ver)bouwplannen moet rekening worden gehouden met deze historische waarden. Nu is ook te zien waar al bouwhistorisch onderzoek heeft plaatsgevonden.  Voor de panden die vanaf 2016 onderzocht zijn, is op de kaart een korte beschrijving van het onderzoek of het pand opgenomen. In de loop van 2021 zal Erfgoed Leiden en Omstreken zich inzetten om deze informatie ook voor de overige onderzoeken online beschikbaar te maken. 
 
 
Onderzoeksrapporten raadplegen  
Er is meer informatie over de onderzochte objecten beschikbaar, dan op de kaart te zien is. Iedereen kan de onderzoeksrapporten raadplegen bij Erfgoed Leiden aan de Boisotkade in Leiden. Dat kan interessant zijn voor architecten, archeologen en bouwhistorische bureaus. Maar ook voor onderzoekers, eigenaren en bewoners biedt het een schat aan informatie. Om de dossiers in te zien moet er vanwege privacy- en auteursrechtelijke beperkingen een afspraak worden met de bouwhistorici van Erfgoed Leiden en Omstreken. Dat kan na de lockdown door contact op te nemen met  info@erfgoedleiden.nl of 071-5165355. 
 
De kaart is tot stand gekomen in samenwerking met Niels Langedijk, in het kader van zijn opleiding Geo Information Minor aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 
 
 
 
 
 

Bedrijfsinformatie

Stichting Bouwhistorie Nederland

Everard Foeckstraat 3

3515 ED  Utrecht

KvK Utrecht 41185024

Handige links

Volg ons op facebook

Go to top