Blog Classic Style

Studiedag RCE / KNOB

Geplaatst op dec 10, 2018

Op 14 december 2018 is in Amersfoort weer een Studiedag bij te wonen.

Hoewel de RCE besloten heeft dit jaar niet samen te werken met de SBN, kunnen we de dag wel aanprijzen.

Hoofdthema is namelijk de vroegste geschiedenis van de Nederlandse monumentenzorg, met een prominente plek voor J.C. Overvoorde. Ook de bouwhistorie dankt veel aan de activiteiten in deze 'vormende jaren'. Zie meer op.

https://cultureelerfgoed.nl/agenda/studiedag-100-jaar-engagement-in-de-erfgoedzorg

'De Toren van de Gouden Eeuw' is een topper

Geplaatst op sep 25, 2018

Op 28 oktober 2018 won de historische non-fictie bestseller ‘Nobel streven’ van Frits van Oostrom de Libris Geschiedenis Prijs 2018. Volgens de jury is dit het beste historische boek van het afgelopen jaar. Dat is een mening.

Wij tipten het boek van Van Tussenbroek, dat sowieso een prachtig voorbeeld is van versmeltende en samenwerkende historische disciplines.

Eerder schreven we: 'De toren van de Gouden Eeuw. Een Hollandse strijd tussen gulden en God' staat op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs.

Volgens ons terecht. De ons allen bekende schrijver, Gabri van Tussenbroek, is een plezierige verteller. In dit recente boek paart de auteur die kwaliteit aan zijn vakmanschap als bouwhistoricus. Het resultaat is een lekker weglezend boek dat -- anders dan menig verhalend boek met 'historische' pretentie -- stoelt op gedegen onderzoek en op grote kennis van...

'De toren van de Gouden Eeuw' op de shortlist

Geplaatst op sep 18, 2018

Gabri's Toren

'De toren van de Gouden Eeuw. Een Hollandse strijd tussen gulden en God' staat op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs.

Volgens ons terecht. De ons allen bekende schrijver, Gabri van Tussenbroek, is een plezierige verteller. In dit recente boek paart de auteur die kwaliteit aan zijn vakmanschap als bouwhistoricus. Het resultaat is een lekker weglezend boek dat -- anders dan menig verhalend boek met 'historische' pretentie -- stoelt op gedegen onderzoek en op grote kennis van (onder andere) het 17de-eeuwse Amsterdam. 'De toren ...' wás dus al een aanrader maar mag hier gerust nog eens worden aanbevolen.

Zie voor meer loftuitingen én voor de vier concurrerende boeken https://www.libris.nl/non-fictie/libris-geschiedenis-prijs/shortlist-libris-geschiedenis-prijs/

De uitslag wordt bekend gemaakt op 28 oktober.

Uitnodiging Donateursdag in Maastricht

Geplaatst op aug 20, 2018

zaterdag 29 september 2018

Het bestuur van de Stichting Bouwhistorie Nederland nodigt de donateurs uit voor de 26ste jaarlijkse Donateursdag, ditmaal in de stad Maastricht.

De gemeente ontvangt u in het fraaie stadhuis aan de Markt, ontworpen door Pieter Post in 1659. De dag richt zich op Maastrichts erfgoed dat momenteel in de actualiteit is wegens restauraties of herbestemmingen.

Het ochtendprogramma bevat lezingen van lokaal en regionaal goed ingewijde specialisten. ’s Middags bezoeken we verrassende locaties en projecten, waaronder de gewelfschilderingen in het stadhuis, de vestingwerken en herbestemd industrieel erfgoed.

Kijk voor het volledige programma en voor inschrijving hier:

RCE-symposium: Nieuwerwetsch of surrogaat?

Geplaatst op jul 20, 2018

Op 10 oktober houdt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het symposium 'Nieuwerwetsch of surrogaat?'

Het vindt in Madurodam in Den Haag plaats en is gewijd aan ‘nieuwe’ bouwmaterialen in monumenten. Denk aan variaties op bestaande materialen, zoals gietijzer, terracotta, triplex of glazen bouwstenen, maar ook aan geheel nieuwe soorten zoals plaatmateriaal, asbest, linoleum, kunststof of aluminium. Hoe staat het met onze kennis over behoud en herstel? Hoe herkennen we ze? Hoe waarderen we ze bij aanpassingen en restauraties van gebouwd erfgoed? Wat als regelgeving behoud van het materiaal bemoeilijkt? Tijdens het symposium behandelen de deelnemers deze onderwerpen en vragen via lezingen en discussies.

Het symposium ‘Nieuwerwetsch of surrogaat’ is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het behoud van erfgoed: overheden, architecten, aannemers restauratoren en...

Bouwhistorisch Platform 19 september: Grenzen van de waardestelling

Geplaatst op jun 18, 2018

Voor het Bouwhistorisch Platform van 19 september is door RCE en SBN een gevarieerd en inhoudelijk stevig programma samengesteld over waardesnstellen, voor veel bouwhistorici ‘core business’.

In de praktijk lopen bouwhistorici soms aan tegen de grenzen van mogelijkheden om erfgoed te waarderen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een project buitensporig groot is, dat keuzes gemaakt moeten worden over afstoting, of dat er grenzen worden opgelegd door hedendaagse technische en financiële eisen. De gebruikelijke kleurige plattegrond met waarderingen volstaat dan niet meer: moet het blauw wellicht veranderd worden in paars als het om restauratieve toevoegingen gaat? Mag van bouwhistorici verwacht worden dat zij bekend zijn met grotere kaders? Dat zij randvoorwaarden formuleren voor een architect? Of dat zij belevingswaarden meewegen ten behoeve van een groter publiek?

Vier...

Gegevensbescherming: Privacy Statement

Geplaatst op mei 24, 2018

Ook de Stichting Bouwhistorie Nederland ontkomt niet aan de verplichting om ons Privacy Statement aan te passen naar de nieuwe wetgeving.

Deze wetgeving, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), wordt 25 mei 2018 actief en heeft invloed op alle bedrijven en instellingen welke persoonlijke gegevens van medewerkers, leden of donateurs bezitten en beheren.

Via de link hieronder is het Privacy Statement te bekijken. Onze website heeft geen mogelijkheid tot een Opt-in ( een actieve registratie van uw toestemming om deze gegevens te beheren). Hierdoor zijn wij genoodzaakt een automatische Opt-In te hanteren: We gaan er vanuit dat u instemt met het Privacy Statement. Mocht u toch uw gegevens willen wijzigen of verwijderen, dan kunt u in het Privacy Statement zien hoe u dat kunt laten doen. We vertrouwen erop u hiermee juist en volledig te hebben geïnformeerd, Het...

Pagina's

Bedrijfsinformatie

Stichting Bouwhistorie Nederland

Everard Foeckstraat 3

3515 ED  Utrecht

KvK Utrecht 41185024

Handige links

Volg ons op facebook

Go to top
Web Analytics